Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Για τη μεταστέγαση σχολικών μονάδων


 Πολύς λόγος γίνεται για άλλη μια χρονιά, για τις ανάγκες του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου σε σχολική στέγη (συμπεριλαμβανομένων των Παιδικών Σταθμών).
Είναι σαφές ότι οι προηγούμενες διοικήσεις δεν έπραξαν τα δέοντα ώστε οι μαθητές μας να στεγάζονται σε σχολικές μονάδες επαρκείς για τη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία.
Είναι επίσης σαφές ότι δεν προέβλεψαν, ως ώφειλαν, τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή με τη συνεπαγόμενη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού.
Επομένως έχουμε φτάσει στο σημείο ο καλλικρατικός Δήμος Διονύσου να μην μπορεί να στεγάσει σε συνθήκες αξιοπρέπειας τους μαθητές της περιοχής και δη των πιο ευαίσθητων ηλικιών, των ηλικιών από 2 έως 12 χρονών (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία).
Προέκυψε όμως  μια ευκαιρία: η μίσθωση και θέλουμε να πιστεύουμε η αγορά σε εύθετο χρόνο του κτηρίου των πρώην εκπαιδευτηρίων Καργάκου.
Ενός εκπαιδευτηρίου, το οποίο φυσικά δε διαμορφώθηκε, κατά την ανέγερσή του, με προδιαγραφές ενός δημόσιου σχολείου.
Δυστυχώς όμως και εδώ η διοίκηση του Δήμου, αδυνατεί να αξιοποιήσει την ως άνω ευκαιρία ορθολογικά.
Έτσι κατά μια φημολογία αποφάσισε να μεταστεγάσει στο ως άνω κτήριο δύο μονάδες λυκειακής δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και για 6 (!) μήνες το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς.
Με λίγα λόγια παιδιά 6 ετών θα προαυλίζονται με παιδιά 18 στον ίδιο χώρο, με μόνο διαχωριστικό ένα συρματόπλεγμα! Με οπτική, ακουστική αλλά και δια ζώσης επαφή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Θα έχουν κοινή (μία) είσοδο, γεγονός που εκτιμούμε ότι δε χρειάζεται περισσότερη ανάλυση για τη δυσλειτουργία που θα δημιουργηθεί τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας γονέων κυρίως των μαθητών του δημοτικού, όσο και σε έκτακτο επίπεδο πχ μιας συνήθους στην ελληνική μαθητική πραγματικότητα, κατάληψης.
Πολλά ακόμα θα μπορούσαν να αναφερθούν, αλλά φρονούμε ότι είναι ευνόητα.
Μέλη της «Νέας Προοπτικής» είχαμε προτείνει στο παρελθόν το κτήριο Καργάκου να αποτελέσει σχολείο με χαρακτήρα.
Να μη συγχνωτίζονται  μαθητές διαφορετικών βαθμίδων. Να γίνει σχολείο αποκλειστικά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με επανακαθορισμό διοικητικών ορίων που να αποσκοπεί και στην αποσυμφόρηση άλλων όμορων σχολείων πχ 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Στεφάνου, Σταμάτας, Ροδόπολης και φυσικά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς και των αντίστοιχων νηπιαγωγείων.
Όμως η διοίκηση κωφεύει δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι σκέπτεται με μονομέρεια, χωρίς να λαμβάνει υπ’όψιν γνώμες ειδικών περί την εκπαίδευση και δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα τοπικά και οικονομικά συμφέροντα.
Μάλιστα έφτασαν στελέχη της να ισχυρίζονται ότι «ας πάνε και βλέπουμε».
Δηλαδή για άλλη μια φορά αποδεικνύεται έμπρακτα ότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός εκπαιδευτικός και παιδαγωγικός σχεδιασμός, αλλά όλα γίνονται στο βωμό των πρόσκαιρων εκλογικού χαρακτήρος εντυπώσεων.
Καλούμε έστω την ύστατη στιγμή τη διοίκηση του Δήμου Διονύσου να επιδείξει επιτέλους σωφροσύνη και να μην απωλέσει μια ιστορική ευκαιρία, δημιουργώντας στην ουσία ένα ακόμα διαχρονικό «μπάχαλο», που αυτή τη φορά θα βρει θύματα τα παιδιά μας. Μια νέα «Γκράβα» αυτή τη φορά στο Διόνυσο.
Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου Διονύσου να πάψει τις πολιτικάντικου και βλαχοδημαρχίστικου χαρακτήρα πρακτικές και να δει επιτέλους τα ζητήματα που άπτονται του τόπου μας όχι ευκαιριακά αλλά με Προοπτική.
Τη «Νέα Προοπτική» που έχει ανάγκη ο Δήμος Διονύσου 

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ανακοίνωση


Είναι σαφές ότι το πολυεπίπεδο έλλειμμα διοίκησης στο Δήμο Διονύσου οδηγεί το φιλόδοξο καλλικρατικό θεσμό στην περιοχή μας τουλάχιστον σε παταγώδη αποτυχία.
Είναι επίσης σαφές ότι οι λογικές των "ανθρωποβοσκών" και "βλαχοδημάρχων", των φορέων δηλαδή της νοοτροπίας του αποτυχημένου παρελθόντος, δεν μπορούν να εμφανίζονται ως φορείς της λύσης των ζητημάτων καθημερινότητας, ούτε φυσικά να δώσουν όραμα με πλάνο στα χωριά μας.
Ας αναρωτηθούμε συνεπώς τις πταίει και να αναλάβουμε δράση. Όσα ανήσυχα μυαλά, ενεργοί πολίτες επιθυμούν να πλαισιώσουν την προσπάθειά μας για μια "Νέα Προοπτική στο Δήμο Διονύσου", ας μας αποστείλουν στο email μας dionysos.neaprooptiki@gmail.com ή εδώ στο inbox μας στο FB τις απόψεις τους, βασιζόμενοι ή εμπλουτίζοντας το πλαίσιο, όπως αυτό σε αδρές γραμμές περιγράφεται στις αναρτήσεις στο blog μας http://prooptiki-dionysos.blogspot.gr/.
Η συλλογή των προτάσεων και των απόψεών σας θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη περίπου του Ιανουαρίου 2013. Στη συνέχεια θα υπάρξει νέα ανακοίνωση για την πρώτη μας συνάντηση.
Ξεκινάμε με αισιοδοξία. Προχωράμε στην ανανέωση. Εξασφαλίζουμε την προοπτική. Τη Νέα Προοπτική για το Δήμο Διονύσου